www.muveszetekhazamiskolc.hu
Művészetek Háza Miskolc
H-3525 Miskolc, Rákóczi utca 5.
Tel.: +36 46 508 844

info@muveszetekhazamiskolc.hu
Programok - Hangversenyterem
-tól -ig
ni
2017.04.24  19:00 TŰZVARÁZS BÉRLET VI.
MŰSOR: 
Debussy: Játékok – táncköltemény
Prokofjev: I. zongoraverseny Op. 10
Debussy: Egy faun délutánja
Ravel (–Kocsis Zoltán): Couperin sírja

KÖZREMŰKÖDŐK: 
Falvai Katalin - zongora

„Szamárnak nem való fácánpecsenye, ha bele is tömjük, megárt neki.” –

Kodály így írt egykoron a budapesti közönségről. Az idők változnak, s a közönség ma már világszerte él a napi táplálékkal, s ínyencek módjára ízlelgeti a még a fácánpecsenyénél is finomabb zenefalatokat, amelyeket manapság nem is oly ritkán tálalnak fel neki a zeneirodalom minden zegét-zugát felfedezni vágyó előadóművészek. Ez történik a jelen esetben is: egy gondos, a zenefilológia bugyraitól sem visszariadó zeneszerző-előadó kínál a miskolci közönségnek olyan műsort, ami csupa különlegességből áll, mégis kiad egy szokványos értelemben vett menüt. Az Egy faun délutánjának kivételével csupa ritkán játszott műről van szó, amelyektől részint technikai nehézségük, részint viszonylagos ismeretlenségük miatt berzenkednek egyes előadók. Remélhetőleg a Jeux – kiváló muzsikusok számára is komoly próbatételt jelentő – akkord- és hangszínforgataga után üdítőleg hat majd Prokofjev közismerten szarkasztikus stílusa, az Egy faun délutánja hangszínvarázsát pedig semmiképpen sem olthatja ki Ravel bevallottan klasszicizáló szándékú sorozata, amelyben a szerző nem is igazán a nagy francia barokk komponistának, hanem inkább az első világháborúban elhunyt bajtársainak állít emléket. A Bolero alkotója által meghangszereletlen tételeket azért írtam át, mert csonkának éreztem a komponista által átdolgozott négy tételt. Csak a Toccata lehet igazán méltó befejezése ennek – az egyik legjelentősebb francia komponistára talán legjellemzőbb – ciklusnak.


Budapest, 2016. március 23.  

                          

                                                                                                          Kocsis Zoltán

 

2017.04.29  18:00 DUMA AKTUÁL - Hadházi László, Kovács András Péter, Litkai Gergely, Lovász László

A műsor az elmúlt hónap történéseit dolgozza fel havi rendszerességgel, közélet, politika, súlytalan bulvár események, művészet és kultúra 2*45 percben (néha több), szünettel. Vetítések, videók és váratlan színpadi elemek keverednek helyszíni tudósításokkal és indokolatlan táncbetétekkel. A fellépők Hadházi László, Kovács András Péter, Litkai Gergely és Wahorn András, a műsorvezető Lovász László.


Jegyár:
3100 Ft

Jegyek kaphatók: a jegy.hu-n

 

 

2017.05.04  18:00 BARKÓ JUDIT: ANTiIZGULIN

Könyvbemutatóval egybekötött előadás a lámpaláz leküzdésének módszeréről

“Tíz év tanári gyakorlat, húsz év televíziós riporteri, műsorvezetői tapasztalat és több mint tizenöt év önismereti kurzus vezetése nyomán kommunikációs mentorként személyre szabott tréningeket tartok. Hamarosan megjelenő könyvem a LÁMPALÁZ leküzdésének általam kidolgozott módszerét foglalja össze. A lámpaláz, a nyilvános szerepléstől való félelem az emberek többségének nehézséget okoz sokszor a hétköznapi életben is.

Tanárként, vizsgáztatóként gyakran éreztem, hogy bár egy tanítvány birtokában van a tudásnak, a számonkérés okozta stressz hatására mégsem tud megszólalni. Megjelenhetnek kellemetlen testi tünetek: kéztördelés, akaratlan mozgások, izzadás, szívdobogás, akadozó beszéd, vagy akár a logikus gondolkodás pillanatnyi leállása.

Számtalanszor láttam riporterként, műsorvezetőként, hogy egy-egy vendég képtelen kezelni a nyilvános fellépést, szereplést. Persze, csak nehezítő körülmény, ha olyasmiről kérdezik, ami számára, vagy a közvélemény felé nehezen vállalható adatokat, tényeket, eseményeket tartalmaz.

Kidolgoztam tehát egy speciális, személyre szabott Kommunikációs Tréninget, az AntiIzgulint, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerrel. Szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint egy megrendítő eredménnyel zárult nemzetközi felmérés, mely szerint az ember félelmei között az elsők között szerepel a többnyire lámpalázzal járó nyilvános szereplés.”

Az AntiIzgulin előadás során szóba kerül, hogy milyen tünetei vannak, és mi okozza a lámpalázat, valamint az, hogy miképpen lehet gyorsan, egyszerűen és végleg megszabadulni tőle.

Minden érdeklődőt várunk, aki lámpalázzal küzd, de azokat is, akik a jövőben szeretnének segíteni másokon (tanárok, pszichológusok, coachok, életmódtanácsadók, stb.), és szívesen elsajátítanák a módszert, az ősszel kezdődő workshop-ok során.

Az előadás időtartama 70 perc.

A könyv a helyszínen megvásárolható és dedikálásra is van lehetőség!


Jegyár: 1500 Ft
Kultúra Erzsébet utalványt és kártyát, Edenred Ajándék- és Bevásárló kártyát, Edenred Kultúra és Sport kártyát, MKK ajándékutalványt és bankkártyát elfogadunk.

Jegyek kaphatók: Miskolci Kulturális Központ központi jegypénztárában Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, a www.muveszetekhazamiskolc.hu-n, valamint a JEGY.HU-n.

 


2017.05.05  19:00 L’ ART POUR L’ART TÁRSULAT: HALVÁNYLILA GŐZ

Megszületett a L'art pour l'art Társulat legújabb, sorrendben 17. önálló színházi estje.... Sokáig halványlila gőzük sem volt, hogy milyen címet adjanak az őrületes műsornak, aztán a probléma megoldotta saját magát, így lett a Halványlila gőz.
Az immár 31 éve fennálló Társulat ezúttal is mindent megtett annak érdekében, hogy a nézők nevetőizmai egy percig se pihenjenek.

Jegyár: 3500 Ft


Jegyek kaphatók:
Miskolci Kulturális Központ központi jegypénztárában (Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, valamint online a WWW.MUVESZETEKHAZAMISKOLC.HU-n és a JEGY.HU-n.

 

2017.05.06  19:00 A MUZSIKÁS EGYÜTTES bemutatja „Allegro Barbaro” címmel Bartók és Kodály zongoramuzsikája a népzene szárnyán

Közreműködik: Fülei Balázs zongoraművész
Petrás Mária (Moldva, ének), Farkas Zoltán és Tóth Ildikó (tánc)
Mit hallhatott Bartók gyűjtő körútjai során? Milyen dalok, motívumok, hangszerek hagyhattak nyomot a lelkében, fejében, és később, a műveiben, például a Román népi táncokban, vagy az Allegro Barbaroban? És mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze darabjai – a klasszikus zene ritka gyöngyszemei – a népzenével? Izgalmas és lendületes előadás adja meg mindezekre a választ a Muzsikás együttes és Fülei Balázs koncertjén, ahol a hangszerek, az ének, a tánc mind-mind ezekhez a kérdésekhez visz közelebb. A Muzsikás együttes tavaszi országjáró körútjának hangversenyein felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólal meg a népzene, valamint Kodály és Bartók zongoradarabjai.

Jegyár: 2900 Ft, 2500 Ft

Kultúra Erzsébet utalványt és kártyát, Edenred Ajándék- és Bevásárló kártyát, Edenred Kultúra és Sport kártyát, MKK ajándékutalványt és bankkártyát elfogadunk.

Jegyek kaphatók:
Miskolci Kulturális Központ központi jegypénztárában (Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, valamint online a WWW.MUVESZETEKHAZAMISKOLC.HU-n
és a JEGY.HU-n.
2017.05.08  19:00 SZEZONBÉRLET 8


Miskolci Szimfonikus Zenekar


Vezényel: Gál Tamás
Balázs János – zongora

Műsor:
R. Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok - nyitány
Liszt F.: A-dúr zongoraverseny
R. Schumann: 4. d-moll szimfónia

Jegyár: 2900 Ft

Jegyek kaphatók: a Filharmónia Magyarország miskolci irodájában (3530 Miskolc, Kossuth u.3.), illetve a koncert előtt a helyszínen.

2017.05.15  19:00 TŰZVARÁZS BÉRLET VII.
MŰSOR: 
Haydn: Az évszakok - oratórium

VEZÉNYEL: 
KÖZREMŰKÖDŐK: 
Zeneakadémia Alma Mater Kórusa
Theodora Raftis (szoprán)
Kálmán László (tenor)
Fülep Máté (basszus)

Az évszakok váltakozása, épp a periodicitás nyomán megszülető harmóniával: e varázslatos misztérium minduntalan foglalkoztatja az emberiséget, már a régmúlt időktől kezdve. Joseph Haydn népszerű oratóriuma mellett elegendő ehhez a legújabb, világszenzáció értékű francia természetfilmre utalni.

Az évszakok a komponista időskori remeke (1799‒1801), a 18. századi derűnek és optimizmusnak azzal a fajtájával átitatva, melyet az életműbeli legfontosabb előzmény ‒ és társdarab ‒, A teremtés kapcsán is gyakran emlegetünk. Lényegében idilli képek sora a szövegkönyv, fókuszában a hagyományos falusi élettel: ennek megfelelően Haydn zenéje is népi eredetű impulzusokkal vált telítetté, sőt a mester utolsó oratóriuma mindeme tulajdonságai révén műfajtörténeti újdonsággá lett. Hangjaiban egyaránt megelevenedik a tavasz mámoros ébredése, a nyári hőség és zivatar, a föld bő áldása, majd a téli táj kietlensége. Szántó-vető, szüretelő, pásztori és vadászjelenetek, végül a jó meleg szobában, télvíz idején szomszédolva szorgoskodó, mesélgető-daloló falusiak életképei váltják egymást, mindvégig a természetes életöröm affektusában. S időnként azok füzérét hol az éltető Nap, hol az erényes emberi tulajdonságok dicséretei, vagy konklúzióként az Úrnak hálát adó kórustételek teszik teljesebbé. Egyediségében is jellemző megoldás, hogy miközben a falusi gazda, Simon mester derűs hangon énekel a földmíves tavaszi teendőiről, a zeneszerző vidáman „becsempészi” a zenekar játszanivalói közé saját, 94. („Üstdobütés”) szimfóniájának II. tételtéma-idézetét (természetesen az eredeti, vaskos humorú csattanó nélkül): ez is, mint megannyi további eszköz, a jó kedély szolgálója a darabban. S e harmonikus létközösség viszonyai közt mindennek megvan a maga rendje és helye, így még a fagyott téli puszták balsorsú vándora is biztos menedékhez jut. Végül pedig a télnek a tavasz általi elűzetése magasabb rendű: üdvtörténeti értelmet nyer az eljövendő feltámadás szimbólumaként.

Somos Csaba, azt est dirigense, az idei évtől ‒ mint Antal Mátyás utóda ‒ a Nemzeti Énekkar új karigazgatója.

2017.05.16  19:00 DÉS MIHÁLY: PESTI BAROKK Orlai Produkciós Iroda

Szereplők: Kern András - Szabó Kimmel Tamás - Bánfalvi Eszter/ Grisnik Petra - László Lili - Schruff Milán - Mészáros Máté
Rendező: Göttinger Pál

Budapesti bulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, besúgók. A harmincegynéhány éves Koszta János otthonosan mozog ebben a világban, mégsem találja a helyét. A felhíguló Kádár-korszakban kell léteznie - szeretteit elengednie, zavaros nőügyeit tisztáznia, kezdődő felnőttségét kitalálnia. Mennie vagy maradnia - közben pedig élnie. Honnan is kezdje? És hová juthat el? Mire megy azzal, hogy okosan látja élete hülyeségeit? Szerethető, szánalomra méltó, gyenge és erős felváltva.
Egyetlen stabil pont van az életében: a nagyanyja…
És közben: pesti. Rendíthetetlenül pesti.
Dés Mihály regényéből Kern András készített színpadi változatot.

Jegyár: 4900 Ft, 4500 Ft

Kultúra Erzsébet utalványt és kártyát, Edenred Ajándék- és Bevásárló kártyát, Edenred Kultúra és Sport kártyát, MKK ajándékutalványt és bankkártyát elfogadunk.

Jegyek kaphatók:
Miskolci Kulturális Központ központi jegypénztárában (Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, valamint online a WWW.MUVESZETEKHAZAMISKOLC.HU-n és a JEGY.HU-n.
2017.05.21  17:00 VARRÓ DÁNIEL ÉS AZ ESZTER-LÁNC MESEZENEKAR KONCERTJE

"NEM, NEM, HANEM"


Interaktív koncert gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek


„Bűbáj és varázslat, rímek és ritmusok kavalkádja Varró Dániel verseiben. Gyermeki szív, angyali lélek, könnyű kéz és mérhetetlenül komolyan vett mesterségbeli tudás.”

„Dallamok, versek, bábok, buborékok, ukulele, gitár, bőgő, furulya, dob, derbuka és társai pörögnek ezerrel. Kárász Eszter játszik, táncol, énekel, hadonász, varázsol, miközben viccesen és kedvesen vagy szomorkásan csengnek-pengnek a Varró Dani-dalok.”

Aki volt már Varró Dani-felolvasáson és Eszter-lánc koncerten, tudhatja, milyen elsöprő lendülettel rántják magukkal a gyerekeket erre a szédítő kirándulásra a zene és kortárs versek világába. És tudja azt is, hogy ez élmény újra és újra. Aki nem tudja, annak pedig érdemes mindenképp kipróbálnia!

 

A zenekar tagjai:

Kárász Eszter (ének, ukulele, furulya, tilinkó)

Becze Gábor (nagybőgő)

Clemente Gábor (ütőhangszerek)

Molnár György (gitár, ének)

Veér Csongor (hegedű)

 

Jegyár: 2000 Ft

Kultúra Erzsébet utalványt és kártyát, Edenred Ajándék- és Bevásárló kártyát, Edenred Kultúra és Sport kártyát, MKK ajándékutalványt és bankkártyát elfogadunk.

Jegyek kaphatók:

Miskolci Kulturális Központ központi jegypénztárában Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, a www.muveszetekhazamiskolc.hu-n, valamint a JEGY.HU-n.

Eseménynaptár
Játék
Művészetek Háza jatek
Művészetek Háza jatek
Hírlevél
* E-mail cím: 
Vezeték név: 
Kereszt név: Miskolci szimfónikus zenekar

3525 Miskolc
Fábián u. 6/a

Telefon: +36 46 323 488
Fax: +36 46 351 497

E-mail: info@mso .hu
www: mso.hu